Usluge

Stalni smještaj

– Stambeni dio

U sklopu stambenog smješta pružaju se slijedeće usluge: prehrana koja se sastoji od tri obroka dnevno, prema utvrđenim normativima i standardima za prehranu starijih osoba; usluge socijalnog rada; radne aktivnosti i organizacija slobodnog vremena; briga o zdravlju; održavanje higijene prostora; pranje i glačanje rublja i druge usluge.

Prostor stanovanja za korisnike smještene na stambenom dijelu Doma sastoji se od prizemlja i četiri kata s ukupnim kapacitetom od 171 korisnika smještenih u 125 jednokrevetnih  i 23 dvokrevetne sobe. Jednokrevetne sobe veličine su 17 m², a dvokrevetne 22 m², sve s vlastitom kupaonicom i terasom. Opremljene su svim potrebnim namještajem i telefonom. U sklopu svakog kata nalazi se čajna kuhinja u kojoj korisnici mogu pripremati tople napitke i jednostavnije obroke.

Za što ugodniji i kvalitetniji život korisnika, u dijelu Doma predviđenom za društvene sadržaje nalazi se prostrano predvorje za održavanje raznih događanja i dnevni boravak, kapelica, knjižnica, prostor za radnu i fizikalnu terapiju, konferencijska dvorana, tv i informatički kutak te kafić. Dom raspolaže suvremeno opremljenom kuhinjom i restoranom. U sklopu Doma korisnici mogu koristiti usluge frizersko-brijačkog salona.

Dom okružuje park s klupama za sjedenje i šetnicom, a prostire se na 5.000 m² u kojem korisnici mogu uživati na svježem zraku.

 

IMG_3075

IMG_3127

 

– Stacionarni dio

Korisnicima smještenim na stacionarnom dijelu Doma kontinuirano kroz 24 sata pruža se gerijatrijska zdravstvena njega, skrb i rehabilitacija.

Prostor stanovanja na stacionarnom dijelu Doma sastoji se od četiri kata s ukupnim kapacitetom od 118 korisnika smještenih u 2 jednokrevetne,  43 dvokrevetne i 10 trokrevetnih soba s kupaonicom i terasom.

Na svakom katu stacionarnog dijela postoji čajna kuhinja. Na drugom katu nalazi se blagovaonica u kojoj pokretni i teže pokretni korisnici ručaju dok se ostalim korisnicima obroci poslužuju po sobama.

U novouređenom prostoru elektroterapije fizioterapeuti uz pomoć aparata (kratki val, magnet, ultrazvuk, solux, modulirane struje, elektro-masažer, tens, EKG) pružaju korisnicima fizikalnu terapiju te svakodnevno provode individualne i grupne vježbe.

Jednom tjedno sasataje se radno-terapijska grupa „PRSTIĆI“ koja obuhvaća 10-15 korisnika s ciljem poboljšanja njihove socijalizacije, kognitivnih funkcija, fine motorike i komunikacije.

IMG_3042

IMG_3067

 

Cjelodnevni boravak

Cjelodnevni boravak je oblik skrbi izvan vlastite obitelji, a namijenjen je starijim osobama koje žive u svom domu, a tijekom radnog tjedna koriste usluge: boravka i prehrane, održavanje osobne higijene, brige o zdravlju, njege, psihosocijalne rehabilitacije, organiziranje slobodnog vremena, prijevoza i druge potrebe.

Navedeni oblik skrbi pružamo od 2006. godine u prilagođenom prostoru Doma, u vremenu od 6 do 16 sati. Prostor obuhvaća veliku dnevnu sobu sa čajnom kuhinjom, dvije sobe za odmor, dva sanitarna prostora i terasu s izlazom u vrt. Kapacitet boravka je deset mjesta.

U program rada uključeni su stručni djelatnici: socijalni radnik, medicinska sestra, fizioterapeut-radni terapeut i njegovateljica.

Cijena boravka iznosi 1.726,00 kn, a usluga prijevoza 300,00 kn. Za osobe oboljele od Alzheimerove bolesti ili druge demencije, plaća se dodatak za njegu u iznosu od 420,00 kn.

  IMG_3013

  sv. ANA 349

 

Pomoć i njega u kući

Pomoć i njega u kući je jedan od oblika izvaninstitucionalne skrbi, a može obuhvatiti: organiziranje prehrane (nabava i dostava gotovih obroka u kuću, serviranje obroka u restoranu doma i pripremanje obroka koje korisnik samostalno odnosi kući), obavljanje kućanskih poslova (održavanje higijene stana, nabava namirnica, pripremanje obroka, pomoć u vođenju kućnog budžeta i plaćanju računa, organiziranje pranja i glačanja osobnog i posteljnog rublja), održavanje osobne higijene (kupanje, pranje kose) te ostale svakodnevne potrebe (prijevoz i pratnja liječniku, frizeru, pedikeru, do pošte, banke, groblja, nabava lijekova i dr).

Pomoć i njega u kući kao vrsta pomoći Grada Zagreba provodi se od 2004. godine, za korisnike je besplatna, a pravo može ostvariti osoba: kojoj je zbog tjelesnog ili mentalnog oštećenja ili trajnih promjena u zdravstvenom stanju ili starosti prijeko potrebna pomoć i njega druge osobe; koja nema mogućnosti da joj pomoć i njegu osiguraju roditelj, bračni drug i djeca; koja nema mogućnost da pomoć i njegu osigura na temelju ugovora o doživotnom  uzdržavanju; kojoj prihod po članu obitelji prelazi iznos od 400% osnovice: koja to pravo ne ostvaruje na temelju rješenja Centra za socijalnu skrb Zagreb.

Pomoć i njega u kući pruža se i sklapanjem Ugovora s korisnicima koji ne mogu ovo pravo ostvariti besplatno, a u potrebi su za navedenom uslugom.

Za obavljanje navedene djelatnosti zaposlene su tri gerontodomaćice i medicinska sestra koje pružaju pojedine usluge starijim osobama kronično bolesnima, teže pokretnima ili kojima djeca ili obitelj nisu u mogućnosti pružati potrebnu skrb.