Organiziranje slobodnog vremena

Uz primarne zadatke smještaja, prehrane i zdravstvene njege, ništa manje nije važno organiziranje rekreativnih i drugih slobodnih aktivnosti. Korisnici ovisno o psiho-fizičkim sposobnostima, željama i interesima imaju na raspolaganju više slobodnih aktivnosti koje trebaju doživjeti kao zabavu, odmor i razonodu. U Domu se obilježavaju svi blagdani i praznici te se organiziraju razna kulturno–zabavna i rekreativna događanja koja su prilika za druženje.

Radne aktivnosti

Keramička radionica

Keramička radionica “Pčelica” postoji od 1995. godine i zaštitni je znak Doma. Korisnici svakodnevno pod vodstvom radne instruktorice, izrađuju raznolike umjetničke rukotvorine, dekorativne i uporabne vrijednosti. Služe se tehnikom slobodnog modeliranja gline, mozaik tehnikom i drugim. Cilj radionice je održavanje kreativnih i psiho-fizičkih sposobnosti te fine i grube motorike prstiju i ruku korisnika.

keramička

Pjevački zbor Sveta Ana

Zbor “Sveta Ana” djeluje u Domu od 1992. godine i broji oko 20 članova koji su korisnici Doma i Gerontološkog centra. Voditeljica zbora je maestra Nevenka Ilić. Osnovni cilj zbornog pjevanja je muzikoterapija kao hrana za dušu i tijelo korisnika. Svaki mjesec Zbor priređuje koncert slaveći rođendane korisnika, a kod odabira glazbenog programa vodi se računa da se koriste pjesme njihove mladosti. Osim toga, zbornim pjevanjem obilježavaju se državni, vjerski i domski blagdani te sudjeluju u međudomskim natjecanjima.

Radionica ručnih radova

Korisnici uključeni u Radionicu ručnih radova ovisno o vlastitim interesima i sposobnostima bave se šivanjem, pletenjem, tkanjem i vezenjem. U radionici pruža se mogućnost druženja kroz učenje novih tehnika i vještina u izrađivanju ručnih radova.

rucnirad

Informatička radionica

Korisnici na deset računala savladavaju osnove informatike i interneta uz pomoć socijalne radnice i volontera. Cilj je osmišljavanje kvalitetnog slobodnog vremena kroz stjecanje osnovnih informatičkih znanja, a u svrhu održavanja kognitivnih sposobnosti i odlaganja procesa demencije.

informatika

Učenje stranih jezika

Korisnici uče njemački engleski jezik pod vodstvom profesorice njemačkog i engleskog jezika gđe Jasne Milojević. Profesorica volonterski vodi tečaj koji se održava jednom tjedno s pauzom u ljetnim mjesecima. Cilj je održavanje kognitivnih sposobnosti i usporavanje procesa demencije.

jezici

Vrtlarstvo

Korisnici se uključuju od proljeća do jeseni u uređivanje okoliša Doma (sadnja trajnica, zalijevanje i okopavanje cvijeća, sakupljanje lišća i dr.). Svrha ove aktivnosti je odražavanje psiho-fizičkih sposobnosti i što kvalitetnije provođenje slobodnog vremena.

Ostale radne aktivnosti

- Dramska grupa
- Kreativne radionice
- Radionica umnog treninga
- Psihoterapija pokretom i plesom
- Psihodrama

Kulturno - zabavne aktivnosti

Društvene igre

Korisnici se svakodnevno okupljaju i igraju razne društvene igre kao što su: kartanje, šah, čovječe ne ljuti se, domino, memory igre i sl. Cilj uključivanja je što kvalitetnije provođenje slobodnog vremena, druženje i održavanje trajne psihičke aktivnosti.

Knjižnica

U sklopu Doma djeluje knjižnica s preko dvije tisuće knjiga domaće i strane književnosti. Najnovija izdanja s top liste najčitanijih knjiga kao i tjednu i mjesečnu štampu, vrlo brzo dobivaju naši čitatelji zahvaljujući suradnji s Knjižnicom grada Zagreba, Sloboština. Jednom mjesečno održavaju se večeri poezije. Cilj je poticanje čitanja i održavanje navika dolaska u knjižnicu te druženja kroz razmjenu mišljenja o pročitanoj litaruturi.

Ostale kulturno-zabavne aktivnosti

- Kulturno-zabavna događanja unutar Doma, posjete djece iz vrtića i škola
- Posjete kulturno-zabavnim ustanovama – muzeji, kazališta, koncertne
dvorane i dr.
- Predavanja
- Obilježavanje državnih praznika i blagdana te ostalih značajnijih datuma
- Proslave rođendana
- Pripovijedanje

Rekreativne aktivnosti

Boćanje

Za lijepog vremena boćalište koriste članovi boćarskog kluba – korisnici Doma i Gerontološkog centra. Boćalište se sastoji od dvije staze, izgrađene prema sportskim normama. U Domu se od lipnja, 2004. godine tradicionalno održava međudomsko sportsko-rekreativno natjecanje.

Medicinska gimnastika

Grupna medicinska gimnastika provodi se svakodnevno u trajanju od 30 minuta. Korisnici su podijeljeni u dvije grupe za stambeni i stacionarni dio Doma. Korist je višestruka jer vježabanje djeuje na poboljšanje njihovog psiho-fizičkog stanja.

Ostale rekreativne aktivnosti

- Pikado i košarka
- Plesna grupa

Vjerski život

Molitvena grupa

Za duhovni život korisnika brine se župnik Alen Lulić iz župe Uzašašća Gospodnjeg, a Sveta misa služi se svake subote u 9 sati. Članovi molitvene grupe okupljaju se u Kapelici Doma dva puta tjedno gdje u suradnji s Crkvom Svetog Luke mole Svetu krunicu, litanije, pjevaju i sviraju duhovnu glazbu. Franjevačka mladež dolazi subotom te se nakon svete mise u Kapelici Doma druže s korisnicima uz duhovnu glazbu. Cilj molitvene grupe je duhovna obnova kroz molitvu i pjesmu.

- Sveta misa
- Blagoslovi soba, ispovijed, bolesničko pomazanje