Aktivnosti gerontološkog centra

Aktivnosti koje se provode u sklopu Programa gerontološki centar služe očuvanju i unaprijeđenju fizičkog i mentalnog zdravlja naših umirovljenika. Sudjelovanje u aktivnostima je besplatno za stanovnike Novog Zagreba i doprinosi jačanju osjećaja samopoštovanja, kontrole nad vlastitim životom i dobrog raspoloženja, a smanjuje osjećaj usamljenosti i socijalne izoliranosti. Za uključivanje u neku od aktivnosti potrebno je ispuniti Zahtjev za sudjelovanje u aktivnosti i predati ga voditelju aktivnosti. Nudimo vam sljedeće:

Sportsko – rekreativne aktivnosti:

Rekreativne vježbe

Podrazumijevaju medicinsku gimnastiku i aerobne vježbe. Provode se u ukupno 8 grupa - Sopot, Utrine, Travno, Zapruđe, Siget, Sloboština, Ljetna grupa te grupa „Potočnice“ koja nastupima na manifestacijama (npr. Gerontološki tulum) prezentira navedenu aktivnost.
Vježbe su zdravstveno – preventivnog karaktera i prilagođene osobama starije životne dobi te se pod stručnim vodstvom fizioterapeutkinje održavaju u velikoj dvorani Doma za starije osobe Sveta Ana Zagreb te u mjesnim samoupravama Zapruđe, Siget i Sloboština.

Boćanje

Za lijepog vremena boćalište koriste članovi boćarskog kluba – korisnici Doma i Gerontološkog centra. Boćalište se sastoji od dvije staze, izgrađene prema sportskim normama. U Domu se od lipnja, 2004. godine jednom godišnje tradicionalno održava međudomsko sportsko-rekreativno natjecanje.

Kulturno - zabavne i radno - kreativne aktivnosti:

Plesna škola

Naša plesna grupa ima dugogodišnju tradiciju nastupanja na mnogim natjecanjima i manifestacijama (npr. Svjetski dan plesa, Gerontološki tulum) sa prepoznatljivim kostimima i koreografijom koju osmišljava voditelj plesne grupe.

Keramička radionica

Korisnici sa voditeljicom radionice izrađuju raznolike umjetničke rukotvorine, dekorativne i uporabne vrijednosti. Služe se tehnikom slobodnog modeliranja gline, izradom keramičkih ogrlica i razno raznih keramičkih ukrasa. Cilj radionice je održavanje kreativnih i psiho-fizičkih sposobnosti te fine i grube motorike prstiju i ruku korisnika.

Radionica ručnih radova

Korisnici uključeni u Radionicu ručnih radova ovisno o vlastitim interesima i sposobnostima bave se šivanjem, pletenjem, tkanjem i vezenjem. U radionici pruža se mogućnost druženja kroz učenje novih tehnika i vještina u izrađivanju ručnih radova.

Pjevački zbor Sveta Ana

Zbor “Sveta Ana” djeluje u Domu od 1992. godine i broji 15ak članova koji su korisnici Doma i Gerontološkog centra. Osnovni cilj zbornog pjevanja je muzikoterapija kao hrana za dušu i tijelo korisnika. Svaki mjesec Zbor priređuje koncert povodom rođendana korisnika, a kod odabira glazbenog programa vodi se računa da se koriste pjesme njihove mladosti. Osim toga, zbornim pjevanjem obilježavaju se državni, vjerski i domski blagdani te sudjeluju u međudomskim natjecanjima.

Klub umirovljenika

Jedanput tjedno u Domu se okupljaju i članovi Kluba umirovljenika Novi Zagreb pod vodstvom volonterke – umirovljenice, naše dugogodišnje suradnice i aktivne sudionice rekreativne grupe Programa.

Plesna zabava

Svake druge, četvrte i pete subote u mjesecu od 16 do 22 sata velika dvorana Doma rezervirana je za plesne večeri.